Begroting 2019

P6 Sociaal Domein

6.81 Geëscaleerde zorg 18+

Taakveld:

Wat gaan we doen?

Hoe doen we dat?

In onveilige en niet-zelfredzame situaties zorgen voor passende ondersteuning en opvang.

Opstellen Regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Hollands Midden 2019-2022 en aanscherpen meldcode;

Beëindigen GR GGZ subsidies;

Voorbereiden decentralisatie beschermd wonen en maatschappelijke opvang;

Opstellen aanpak Verwarde personen.

Toelichting

Opstellen Regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Hollands Midden 2019-2022 en aanscherpen meldcode
De nieuwe Regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling wordt opgesteld. De aanpak van huiselijk geweld is een complexe opgave waarin veel partijen een rol hebben. Gemeenten hebben hierin de regierol en zijn dan ook verantwoordelijk voor het vaststellen van een samenhangende visie, het uitzetten en monitoren van de gewenste richting als opdrachtgever, financier of als aanjager van de aanpak huiselijk geweld.

Zoals in het coalitieakkoord is aangegeven heeft het goed functioneren van 'Veilig thuis' de aandacht. Over huiselijk geweld en kindermishandeling is bekend dat eerder geweld één van de belangrijkste voorspellende factoren is voor toekomstig geweld. Het is van belang dat signalen en vermoedens van (ernstige gevallen van) huiselijk geweld en kindermishandeling systematisch in beeld komen bij Veilig Thuis. De voorgenomen aanscherping van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is precies hierop gericht.

Beëindigen GR GGZ subsidies
Met instemming van alle deelnemende gemeenten is in 2018 is besloten om de gemeenschappelijk regeling (GR) subsidiëring GGZ voorzieningen in Holland Rijnland te beëindigen per 1 januari 2019. Het verlenen van subsidie in het kader van breed aanbod van preventieactiviteiten op het gebied van de GGZ was sinds 2011 geregeld via deze gemeenschappelijke regeling. Hieraan namen alle gemeenten van de regio Holland Rijnland deel en Leiden trad daarbij op als uitvoerder van de gemeenschappelijke regeling. De reden voor beëindiging is dat de GR niet meer aansluit op de ontwikkelingen binnen de maatschappelijke zorg en de regionale visie daarop. Gemeenten willen de ondersteuning meer dichtbij, op maat en in de eigen leefomgeving organiseren. Daarom maken de gemeenten van Holland Rijnland zelf, op lokaal en/of subregionaal niveau, met aanbieders (huidige of mogelijk ook nieuwe partijen) nieuwe afspraken.

Voorbereiden decentralisatie beschermd wonen en maatschappelijke opvang
Bij het maken van afspraken in de nabije toekomst zal er rekening gehouden moeten worden met het gegeven dat beschermd wonen behalve begeleiding ook huisvesting betreft. Als de gelden van de centrumgemeenten inzake Beschermd Wonen overgaan naar de regiogemeenten (waarschijnlijk in 2021), zal in elke gemeente voor de Beschermd Wonen-clienten naast de zorg in de vorm van begeleiding tevens huisvesting geregeld moeten zijn. Daar moet de komende jaren op voorgesorteerd gaan worden.

Opstellen aanpak Verwarde personen
Gemeenten hebben de opgave om een goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag te realiseren. Om tot succesvolle en duurzame oplossingen te komen is het dan ook nodig samen te werken op het snijvlak van zorg en veiligheid. Er wordt op regionaal niveau samengewerkt om inhoudelijk en financieel tot afspraken te komen.