Begroting 2019

P7 Volksgezondheid en milieu

7.4 Milieubeheer

Taakveld:

Wat gaan we doen?

Hoe doen we dat?

Beschermen en waar mogelijk verbeteren van de milieukwaliteiten van de leefomgeving;

Opstellen van een nieuw milieubeleidsplan, waarin het behalen van de doelen verder wordt uitgewerkt;

Stimuleren van de verduurzaming van de gebouwde omgeving;

De gemeente geeft het duurzame voorbeeld.

Uitvoeren van milieubeschermende wetten en regels;

Aanbieden van een ontwerp-milieubeleidsplan dat de raad kan vrijgeven voor inspraak;

Opstellen lokale warmtestrategie (los van het aardgas);

Wijkambassadeurs benoemen en continuering wijkgerichte aanpak;

Uitvoering van het Energieakkoord Holland Rijnland 2017-2025;

Coördinatie duurzaamheid;

Opstellen en realiseren bezuinigingsplan eigen energieverbruik;

Deelname platform Slappe Bodems;

Toelichting

Uitvoeren van milieubeschermende wetten en regels
We passen op sobere en doelmatige wijze wetten en regels toe voor de bescherming van bodem, water, geluid, lucht, etc. We coördineren het aandeel van de Omgevingsdienst West-Holland daarin.   

Aanbieding van een ontwerp-milieubeleidsplan
In het najaar 2019 presenteren wij het ontwerp van een nieuw milieubeleidsplan, waarin onze milieuambities zijn uitgewerkt. Het plan geeft enerzijds richting aan gemeentelijke activiteiten voor de bescherming en verbetering van de milieukwaliteiten van de leefomgeving (bodem, lucht, water, etc.), en biedt anderzijds een aanpak voor (de gevolgen van) klimaatverandering.

Opstellen lokale warmtestrategie (los van het aardgas)
Mede als uitwerking van het regionale energieakkoord wordt een lokale warmtestrategie opgesteld. Deze strategie is het resultaat van een verkenning naar potentiële toekomstige warmtebronnen en bevat een afwegingskader om per wijk een voorkeurstechniek te kunnen bepalen. De strategie maakt ook duidelijk in welke wijk(en) het starten met aardgasvrij maken van de bestaande bouw het meest kansrijk is. De strategie vormt de opmaat voor het participatieproces met inwoners en bedrijven. Dat proces resulteert in een gedragen warmtestrategie. Volgens het landelijk Klimaatakkoord moeten gemeenten uiterlijk in 2021 een dergelijke strategie hebben vastgesteld.   

Wijkambassadeurs benoemen en continuering wijkgerichte aanpak
We continueren de wijkgerichte aanpak voor verduurzaming van particuliere woningen. Hierbij worden referentiewoningen doorgelicht op potenties voor energiebesparing en –opwekking. De resultaten worden tijdens een informatieavond gedeeld met de andere wijkbewoners. We gaan ook wijkambassadeurs werven en trainen, die woningeigenaren kunnen ondersteunen bij de verduurzamingsplannen. Tenslotte faciliteren wij duurzame initiatieven door het verbinden van partijen, het uitwisselen van informatie en het stimuleren van pilots.

Energieakkoord Holland Rijnland 2017-2025
Door samen te werken met onze regionale partners kunnen wij meerwaarde boeken in de opgave van de energietransitie. In 2019 verkennen we ook met onze regionale partners hoe de hoofdstructuur van de toekomstige regionale energievoorziening (elektriciteit en warmte) eruit zou kunnen zien en waar de energiebronnen en bijbehorende infrastructuur gerealiseerd zouden kunnen worden.

Coördinatie duurzaamheid
Om binnen alle taken enerzijds focus te houden en anderzijds de samenhang te bewaken (zeker niet in de laatste plaats met de uitwerking van het regionaal energieakkoord dat we samen met Holland Rijnland oppakken) en om waar mogelijk synergie te laten ontstaan met het klimaatprogramma van Wassenaar (beide uitgevoerd door de WODV) is een coördinator nodig die ook zelf een actieve rol kan vervullen in de energietransitie (tweejarig incidenteel € 30.000,- gedekt uit de reserve duurzaamheid).

Opstellen en realiseren bezuinigingsplan eigen energieverbruik
We ontwikkelen en realiseren een bezuinigingsplan voor het energieverbruik van de gemeente zelf. Hiermee wordt het eigen energieverbruik (van bijvoorbeeld vastgoed en straatverlichting) doorgelicht en bekeken op mogelijkheden om te bezuinigen door bijvoorbeeld gebruik van slimme meters. Hiervoor is incidenteel € 45.000 nodig voor het laten uitvoeren van het onderzoek en kleine investeringen (bijvoorbeeld aanpassing meters e.d.). Deze kosten worden gedekt uit de reserve duurzaamheid. De ervaring leert dat een dergelijk onderzoek zich na een jaar door de bezuiniging die kan worden gerealiseerd (structureel) terugverdiend. Daarnaast passen we bij inkoop- en aanbestedingsprocessen duurzaamheidscriteria toe.

Deelname platform Slappe Bodems
Voor het delen van kennis, afstemming en gezamenlijk te lobbyen is aangesloten bij het Platform Slappe Bodems. Omdat Voorschoten plaatselijk last heeft van bodemdaling en hoge kosten moet maken voor het regulier herstel van de openbare ruimte, die door deze bodemdaling wordt veroorzaakt, is de samenwerking gezocht met gemeenten die hetzelfde lot treft. Op termijn zou dit voordeel moeten opleveren doordat of gezamenlijk compensatie vanuit het gemeentefonds kan worden geregeld of er door gezamenlijkheid reductie in de kosten kan worden behaald door innovatieve manieren van herstel.